Hvorfor Iner vi for mye – find beste visa kredittkort

Norge er i dag et av de absolutt rikeste land i verden, men selv om landet har mye penger, er det ikke nødvendigvis slik blant hele befolkningen. En undersøkelse som ble foretatt for en kort tid tilbake, viser at norsk ungdom har over en milliard kroner i såkalt inkassogjeld, eller misligholdte lån som har blir videresendt til inkassobyråer for de ikke finner den beste visa kredittkort. Så hvorfor har det seg slik at vi låner alt for mye penger som vi egentlig ikke har råd til?
Flere peker på mangefull undervisning i skolene, på grunn av at privatøkonomi ikke er et fag på skolen. Men hadde virkelig tatt opp mindre forbrukslån hvis de hadde forstått 100 % hvor mye renter som skal betales tilbake? Det er i dag regler for at all markedsføring av låneprodukter må inneholde et relevant eksempel som inneholder effektiv rente og den totale kostnaden ved lånet. Men dette har trolig ikke ført til noe særlig mindre låning enn tidligere. De fleste eksemplene inneholder teksten med at du låner 65.000 kroner og betaler ned i løpet av 5 år. I de fleste eksemplene blant selskaper som tilbyr forbrukslån havner totalen på rundt 100.000 kroner, det vil si omlag 35.000 kroner mer enn det opprinnelige lånebeløpet, eller gjort om til prosent over 50 % mer. Burde det egentlig være så vanskelig å forstå?

Palm with a plant growng from pile of coins

Det kan være at lysten er større enn fornuften, slik at man egentlig velger å overse disse regne-eksemplene, men virkeligheten er nok at de fleste tar en lang marsj og bare dropper å tenke økonomi. Klart i noen tilfeller velger personer å ta opp et forbrukslån på grunn av at de trenger penger i en kort periode eller en uforutsett hendelse, men dette kan da ikke være tilfellet hos alle? Det er tilbørelig å tro at det voldsomme kjøpepresset som herjer er en av årsakene til den store låneiveren i Norge. I dagnes samfunn må man nesten ha i hvert fall en pc eller mac, en laptop og i hvert fall en smartphone. Disse er som kjent ikke av den billigste sorten, og det kommer nye modeller hele tiden.

I tillegg bør man vel også ha en opptadert garderobe, som heller ikke trenger å bli så altfor billig å skaffe seg. Dette er selvsagt bare funderinger og synsing, men noe av svaret må vel uansett ligge her?
Luksusfellen blir sett av mange tusen personer hver uke, og der ser vi ofte eksempler på at folk lever langt over evne og ikke engang vet hvor mye penger de skylder. Flatskjermer, motorsykler, feriereiser og masse annet blir kjøpt inn med kredittkort hvis man ikke har pengene der og da. Programmets tittel er egentlig ganske riktig, hvis man unner seg luksus man egentlig ikke har råd til så havner man i fellen. Så da rykker vi kanskje tilbake til start, og burde innføre privatøkonomi som fag i skolen, for det er muligens slik at det er alt for mange her til lands som ikke helt forstår hvor mye slike usikrede lån og kredittkort egentlig koster?
Ønsker du mere Låne Info kan du lese om forskjellige forbrukslån og du har muligheten til å sammenligne disse i bloggen med info om lån i Norge.